Menü

Annie Sloan bútorfesték– miért ezt válaszd?

2023. 03. 29. 08:09:20
Annie Sloan bútorfesték– miért ezt válaszd?

Ha bútort festenél és már ismerkedsz az egyes technikákkal, akkor biztosan hamar eljutsz a nagy kérdésig: melyik bútorfestéket válasszam? Számtalan márka van már a piacon, mindegyik más és más. Én az Annie Sloan márka mellett köteleztem el magam, ebben hiszek, ezt használom és ajánlom. Nézzük, hogy neked mi alapján érdemes mérlegelned és döntened!

 

Bútorfesték – mi alapján válassz?

 

A bútorfesték ára

Előre vettem, mert általában ez az egyik legfontosabb szempont. Pedig nem. Az olcsóságnak sokszor megvan az ára. Nem úgy fed, nem olyan könnyű használni, nem annyira tartós a színe, csöpög, nem szárad úgy stb.
Az Annie Sloan márka az első krétafesték volt a piacon 30 évvel ezelőtt. Névadója, Annie Sloan, képzőművész, a mai napig aktívan alkot és elhivatott segítője a hobbi bútorfestőknek. A festék Oxfordban, egy angol manufaktúrában készül. Nem óriási gyárban, gyártósoron, hanem gondos odafigyeléssel, válogatott szakértő kezek által, a minőségi szempontok maximális figyelembevételével. Így aztán a prémium minőség garantált az Annie Sloan mind a három festéktípusa és bútorfestő eszközei esetében is!

A kívánt végeredmény

A választásban az egyik legfontosabb szempont a végeredmény, az, hogy mit szeretnél látni. Matt, szatén vagy fényes legyen? Rusztikus felületű vagy sima, modern? Egyszínű vagy díszített?
Az Annie Sloan kétféle bútorfestékével számtalan stílust és megjelenést tudsz elérni.

ChalkPaint, vagyis krétafesték nagyon sokoldalú, kreatív, szabad festésre ad lehetőséget. Rusztikus és sima felület is készíthető vele. Csiszolás nélkül az ecsetnyomok látszódnak, így extra sima felületet csak egy kis plusz munkával tudsz elérni. Teljesen matt, nagyon szép, természetes hatású, főleg, ha waxszal és nem lakkal fixálod az eredményt. Ha tehát a magasfényű bútorokat kedveled, akkor a ChalkPaint nem a Te bútorfestéked.
Az Annie Sloan SatinPaint viszont már a modernebb hatás kedvelői számára jó megoldás. Mosható, súrolható, egy fázisú, tehát nem kell zárni. Enyhe szatén fénye van és szépen, minimális ecsetnyommal terül. Nagyon jó megoldás, ha csak A-ból B-be szeretnél valamit átfesteni, tehát ha csak egy színt váltanál. Nem alkalmas azonban bonyolultabb technikák (pl. ombre hatás, két szín egymáson, antikolás stb.) kivitelezésére.

 

Ráfordított idő

Senki sem szeret napokig szétszedett bútorokat kerülgetni. Márpedig vannak bútorfestékek, melyek természetüknél fogva több ráfordított időt igényelnek. Mi növelheti ezt az időt? Például a csiszolás, alapozás, a rétegek száradása, az, hogy szét kell-e festéshez szedni a bútort vagy sem. De olyan szempontokat is figyelembe kell venni, hogy pl. mennyire csöpög a festék, mivel ez a takarítási folyamatot hosszabbíthatja meg.

Az Annie Sloan bútorfestékek és falfestékek egyik nagy előnye, hogy nagyon gyorsan száradnak, így felülettől függően 1-2 órán belül felvihető a második réteg festék. Éppen ezért gyorsan végezhetünk.

Az Annie Sloan krétafesték alá nem kell csiszolni és alapozni sem. Nem büdös, így külön helyet sem kell a festésre találni. Nem csöpög, így függőlegesen is festhetünk vele, nem kell szétszerelnünk feltétlenül a bútort. Ennél egyszerűbbet és gyorsabbat nehéz elképzelni.

 

A bútorfesték összetétele

Az egyik legfontosabb minőségi szempont. Egy bútorfesték – csak úgy, mint bármely más festék – nagyon sokféle összetevőből áll. A mindenféle kiegészítő komponensek, kötőanyagok mellet a pigmenttartalom is egy fontos meghatározó elem. Ez azt jelenti, hogy a színek sokkal erőteljesebbek, élőbbek lesznek, jobban fog fedni, tehát kevesebb réteg kell belőle. Emellett jobban is tapad majd, ami az előkészítés szükségessége miatt fontos.

Az Annie Sloan a prémium minőségének egyik fontos meghatározója, hogy a festékek nagyon magas pigmenttartalommal (és ehhez megfelelő kötőanyagokkal is) rendelkeznek. Belátható tehát, hogy a fent említett szempontok mind érvényesülnek a bútorfesték és a falfesték esetében is.

 

Környezetbarát / bababarát bútorfesték?

Ma már szerencsére sokan kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy a felhasznált festék ne szennyezze a környezetet. A károsanyagtartalom az oldószeres festékek esetében nem túl kedvező, így érdemes vizesbázisút választanunk, ha fontos a környezetünk védelme. Itt sem mindegy azonban, hogy mihez nyúlunk: alacsony VOC tartalmút válasszunk! Ha gyerekszobába, gyerekbútorra keresünk festéket, akkor figyeljünk a gyerekbarát minősítésre is.

Az Annie Sloan márka festékei kiemelkedően alacsony VOC tartalmúak és ToySafe, tehát gyerekbarát minősítésűek. A falfesték ráadásul A” jelű AQR (Air QualityRating) minősítéssel rendelkezik, így káros anyagoktól mentes, a legérzékenyebb terekben is biztonsággal használhatjuk.

 

Szakmai támogatás, segítség

Ezt méltatlanul alulértékelhetjük, amikor csak beszaladunk egy nagy üzletbe és minden szakmai segítség, tanácsadás nélkül leemelünk egy jól hangzó márkájú, akár még jó áron is kapható bútorfestéket. A gond azonban sokszor az, hogy ekkor nem kapjuk meg a megfelelő segítséget a használatához. Ebből aztán a későbbiekben lehetnek gondok.

  • Például ha nem készítjük elő vagy tisztítjuk meg kellően festés előtt a felületet.
  • Vagy ha nem várjuk meg a száradási időt a két réteg közt.
  • Esteleg nem teszünk záró réteget a bútorfestés végén (mert nem tudtuk, hogy az is kell?!)
     

Az Annie Sloan márkát csak és kizárólag olyan boltokban forgalmazzuk, mint az enyém is. Kicsi, családias hangulatú látványműhelyekbenA festékek nem kaphatóak nagy hálózatokban. A forgalmazók mindegyike – én is - magától Annie Sloantól tanulta a bútorfestést, részt vett a workshopjain és folyamatosan képzi magát a mai napig. A tanulás mellett pedig folyamatosan „űzzük is a szakmát”, tehát bútort festünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Annie Sloan

Keresés