Menü

Bútorfestés - így kezdj neki!

2023. 03. 29. 15:31:19
Bútorfestés - így kezdj neki!
Érdekel a bútorfestés, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Hidd el nem nehéz, de azért van 1-2 olyan tipp, amit érdemes megfogadni még mielőtt belevágnál felújítani az első bútorod. 7 éves tapasztalatom, hogy mindenki meg tudja tanulni legalább alap szinten. Ha pedig érzel magadban kreativitást, tovább is léphetsz, mert krétafestékkel – amit én magam is évek óta használok - a díszítési technikák tárháza szinte végtelen! Itt aztán elengedheted a fantáziád! Lássuk, hogyan leszel sikeres bútorfestő!

 

5 tuti tipp, hogy könnyebben menjen a bútorfestés!

 

1)      Tervezz!
Mielőtt belevágsz a bútor átfestésébe, mindig tervezd meg, hogy mit szeretnél csinálni. Írd össze az eszközöket, válaszd ki a színt/színeket, számold ki a szükséges mennyiséget és tájékozódj! Szánj időt a felkészülésre!

2)      Válassz testhezálló festéket!
Bútort festeni nagyon sokféle festékkel lehet. Figyelj, mert nem az ár a legfontosabb! A jó minőségű festék elengedhetetlen, hidd el, visszahozza az árát! Vedd figyelembe milyen felületet szeretnél: fényes, szatén, matt? Inkább csiszolnál vagy alapoznál? Esetleg egyik sem, de vállalod, hogy plusz egy wax vagy lakkréteget is felviszel? Én a kezdetek óta Annie Sloan festékkel dolgozom. Olvasd el, ebben a cikkben, hogy miért ajánlom ezt a festéket.

3)      Lesd el a mozdulatokat a profiktól!
Íme egy videó, ahol maga Annie Sloan, a krétafesték feltalálója mutatja be a bútorfestés alapjait:Nézd, mennyire vékonyan és milyen nagy felületre teríti ki az első réteg festéket! Nézd, meddig mártja be az ecset végét és még le is húzza a bödön szélén! Lesd el és próbáld ki az ecsetkezelés mozdulatait az Annie Sloan körecsettel. A legjobb tanács, amit kaphatsz, hogy minden irányba fess, gyors mozdulatokkal, ne ici-pici ecsetvonásokkal. Dolgozz lendületesen az ecsettel, hogy mindenhol szép fedést érj el. A hatás egy gyönyörű rusztikus felület lesz!

4)      Gyakorolj!
Ne a konyhabútorod vagy a gardrób szekrényed legyen az első, amit átfestesz. Válassz egy kisebb darabot, melyen gyakorolhatsz. Éjjeli szekrény vagy sámli is megteszi. A lényeg, hogy megtapasztald, hogyan terül a festék, milyen ecsetvonásokkal, milyen hatást tudsz elérni, szóval, hogy milyen is az a bútorfestés.

5)      Ne kapkodd el!
A bútorfestés krétafestékkel számomra az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és legszabadabb festési forma. Persze, mondhatod, hogy én már évek óta festek, könnyen beszélek :) Valóban, Neked egy kicsit több időre lesz szükséged, hogy belerázódj, de ne izgulj! Adj időt a felkészülésnek, tájékozódásnak és a bútor megfelelő előkészítésének. A festés már csak hab a tortán. Ez a legjobb és van, hogy a leggyorsabb része is a folyamatnak!

 

Bútorfestés kezdőknek – így csináld!

Ha a fenti tippeket megfogadod akkor már félúton jársz a siker felé. Indulhat a festés! Hogyan csináld? Most ezt is elárulom!

 

Mielőtt nekilátsz vizsgáld meg a bútorod állapotát!

A málló festéket mindenképpen távolítsd el egy csiszolópapír segítségével. Ha erre ráfestenél, az új réteg is leperegne. Egyenletlenségeket csiszolással és fatapasszal tudod megszüntetni, akár a laminált felületeket is tudod fatapasszal javítani. MDF bútornál a leváló fóliát melegítéssel el tudod távolítani.

 

Csiszolni vagy nem csiszolni?

A bútorfestés állandó nagy kérdése. Van, aki festéktípustól függetlenül a csiszolásra vagy legalább valamilyen szintű felületi érdesítésre szavaz. Az én közel 7 éves tapasztalatom az, hogy krétafesték alá normál állapotú bútor esetében nem kell csiszolni. Természetesen, ha nagyon régi vagy koszos a bútor, akkor megéri, ilyenkor ezzel tudod a legjobban előkészíteni a felületet.

Mi a helyzet azzal, ha nem krétafestéket használsz? Erre is van lehetőséged. Például az egyfázisú Annie Sloan SatinPaint esetében a felület megcsiszolása (érdesítésére) vagy alapozására van szükség. Cserébe viszont nem kell zárnod a festéket.
 

Mi a helyzet az alapozóval?

Krétafesték esetén alapozni sem szükséges hiszen maga a festék vékony rétegben felhordva annyira jól tapad, hogy az megfelel egy alapozórétegnek. Laminált bútor esetében, ha szeretnél, használhatsz alapozót, ez erősíti a tapadást, de szerintem bátran festheted a bútorod enélkül is!

Annie Sloan SatinPaint alá viszont laminált bútor esetében kell alapozó. Én Harzo T16-ot használok, több próba után ez vált be. SatinPaint alá egyébként használhatsz akkor is alapozót, ha nem szeretnél csiszolni, azt ugyanis kiváltja.

 

Alapos tisztítás

Csiszolás után (vagy helyett) a felületet tisztítsd meg alaposan, sima mosogatószeres vízzel, majd tiszta vízzel öblítsd le. Fontos az alaposság, por -és zsírmentes, száraz felület! Ne használj durva zsíroldó szereket, mert az károsíthatja a felületet. A bútorfestés előtt még át lehet törölni egy denaturáltszeszes ronggyal, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk.A tartós felület eléréshez kulcsfontosságú az alapos tisztítás!

 

Jöhet a festés!

Több vékony rétegben dolgozz, így tartósabb lesz az eredmény. Krétafestékkel a rusztikusabb felületért dolgozhatsz össze-vissza ecsetvonásokkal, erre jó a körecset. Laposecset segítségével festhetsz szálirányban, sima felületet is. SatinPainttel hagyományos módon fess (egy réteg egy irányba, következő rétegben másik irányba). A rétegek száma függ a bútortól, a színtől és természetesen a festéktől is (mennyire pigmentált). Általában 2-3 réteg elég szokott lenni. Sűrű, jó minőségű ecsetet használj, ami nem hullajtja a szőrét.

Díszíts, ha szeretnél!

Ha nem csak sima, egyszínű bútorra vágysz, akkor tovább is léphetsz. A krétafestékkel számtalan díszítési technika közül választhatsz: stencilezés, nyomdázás, pecsételés, bútordísz öntőforma, dekor transzfer, csiszolás stb. Ezeket a technikákat workshopjaimon is megtanulhatod!

 

Zárás

Vannak olyan egyfázisú festékek, mint az Annie Sloan SatinPaint, amit nem kell zárni. Mosható és súrolható, ellenálló felületet ad felületkezelés nélkül is. Ha akarod lakkal erősítheted, de ez nem kötelező. Tehát átfested és készen vagy.

Krétafesték, vagyis ChalkPaint esetében más a helyzet, itt mindenképpen szükséges zárni.

Mi világos lágy bútorviaszt (clearwax) használunk. A tartósabb eredmény érdekében akár kétszer is átviaszolhatod a felületet. A viasz részecskeszinten kapaszkodik össze a festékkel, nem csak egy felületet képez. Így használat esetén kopik. Ezt újraviaszolással könnyen frissítheted. A wax feltüzeli a színeket és gyönyörű, természetes hatást ad a bútornak.

Nagyobb igénybevétel esetén lakkozhatsz is. Az Annie Sloan lakk pl. kültérre is kiváló, esőálló, UV-szűrős, vizesbázisú. Matt és selyemfényű verzióban is létezik. A lakkozás ellenállóbb felületet ad, de precízebb folyamat. A lakk kissé fátyolossá teheti a színeket, a wax jobban feltüzeli. Annie Sloan alapvetően a waxot találta ki a saját fejlesztésű krétafestékéhez. Igazából a kültéri használat miatt fejlesztette ki a másik zárási formát, a lakkot.

 

Ha maradt még kérdésed a bútorfestéssel kapcsolatban…

Szeretettel várlak a boltunkban, ami tulajdonképpen a bútorfestés látványműhelye: az Annie Sloan festékek bemutatótermei, sok-sok festett bútorral, színmintákkal, sok díszítési technikát bemutató darabbal és persze minden szükséges kellékkel és festékkel a bútorfestéshez.

Kérdés esetén személyesen a Kisvacak Kreatív Műhelyben várunk Szegeden, az Arany J. u. 17-ben.

Vagy megtalálsz bennünket a Facebookon, illetve telefonon is: 06709320917

Tartalomhoz tartozó címkék: Annie Sloan

Keresés