Menü

Lakkozott bútor festése

Lakkozott bútor festése


Egy szekrénytípus, aminek az ember nehezen áll neki a méretei, a lakkos-csúszós felülete miatt, és mert semmi faragás nincs rajta amivel el tudnánk "játszadozni". Egyszóval mintha egy óriási pingpongasztalból kellene valami izgalmasat alkotni...

 

Mégis átgondoljuk, nem engedjük el csak úgy, mert jól funkcionál, minden is elfér benne, és nem utolsósorban senkinek sincs kedve egy száz kilós szekrény mozgatásához.Hogyan kezdj neki?

Először is egy alapos tisztítással a por és zsírfoltokat kell eltüntetnünk. Ezt egy nem túl szennyezett felületen egyszerűen csak mosogatószeres - vizes szivacsos átmosással érjük el.

Ha megszáradt, már kezdhetjük is a festést.

Az Annie Sloan krétafestéknek rendkívül jó a tapadása minden felületen, ezért alapozó használatára sincsen szükségünk.

 

 

Festés menete

Jól keverd fel a festéket, hogy a pigmentek a helyükre kerüljenek!

Utána két réteg chalk paint-et használj, köztük 1-2 órás száradási idő kivárásával. Ez függ a festék felvitt vastagságától is, ha szivacshengert használsz, vékonyabb rétegben tudod alkalmazni a krétafestéket.

 

Ennél a munkámnál én egy kicsit élénkebb színeket használtam (mert már ezzel is ki tudtam lépni az “unalmas zónából”). Száradás után Annie Sloan egyik extravagáns, álomszerű madaras stenciljét használtam, amivel, a teljes felület meg lett mintázva...

A festésnél a két Annie Sloan alapszín a Giverny és az Arles volt, a mintákhoz pedig Primer Red, Old Ochre, és a már előbb említett két alapszínnel játszottam folyamatosan.

 


Befejezés

 

Mivel vízbázisú festékről van szó, elhagyhatatlan a felület végső lezárása.

A krétafestékekhez igazán jól passzolnak a különféle színű waxok, mert enyhén matt hatásával nem lesz tőle hivalkodó, vagy fényes a végeredmény.

Én itt a színtelen, azaz Annie Sloan Clear waxát használtam. Egy sűrű ecsettel felvittem egy vékony réteget a felületre, majd rögtön utána visszatöröltem egy vászon ronggyal a felesleget róla.


Tipp:

A waxot felhordás után ne hagyd megszáradni, hanem azonnal töröld vissza - annyira, hogy már ne legyen "zsíros" a tapintása.

Így 14-21 nap elteltével tökéletesen ki tud keményedni a felületen.

Remélem meghoztam a kedved a festéshez... :)

 

 

Keresés