Menü

Mi az a krétafesték?

2023. 03. 29. 07:15:47
Mi az a krétafesték?
Kószó Tündi vagyok, a Kisvacak Műhely alapítója, 10 éve szenvedélyes bútorfestő és a krétafesték szerelmese. Kíváncsi vagy mi ez a festék és miért annyira jó? Most elmesélem, én miért imádom!

Mitől különleges a krétafesték?

 

 A ChalkPaintTM-et, vagyis a krétafestéket, több mint 30 évvel ezelőtt dolgozta ki Annie Sloan, egy angol képzőművész, akinek mély meggyőződése, hogy bútort festeni mindenki tud, az nem csak a művészek kiváltsága. És valóban, milyen igaza lett! Ma már százezrek követik példáját és újítják fel saját kezűleg otthon bútoraikat.

 

„A krétafesték egy környezetbarát bútorfesték, ami csiszolás nélkül (igen, jól olvasod) megtapad szinte minden felületen. Nem büdös, gyorsan szárad, nem csöpög. Könnyű használni és szinte mindenféle felület felújítható vele.”

 

Vegyük sorra pontosan, mit is tud a krétafesték…

 • nagyon könnyű használni, nem kell professzionális tudás vagy előképzettség,
 • használat előtt nem kell csiszolni és/vagy alapozni,
 • nem büdös, gyorsan szárad (kb 1 óra/réteg), nem csöpög,
 • magasan pigmentált gyönyörű színek, melyek elképesztően jól fednek,
 • szabadon keverhető, rétegezhető,
 • szinte bármilyen felületre kenhető (fa, lakkozott, politúrozott, laminált, fém, műanyag stb.), mert nagyon jó a tapadási képessége,
 • rendkívül környezetbarát (kiemelkedően alacsony VOC tartalom),
 • ToySafe minősítéssel is rendelkezik, gyerekbarát

 

Ez a bútorfesték rendkívül sokoldalú és számos lehetőséget teremt kezdőknek, hogy adott stílushoz alakítsák a bútorukat vagy éppen megalkossák a tér központi darabját, mindezt csiszolás nélkül, gyorsan, egyszerűen.

 

Attól függően, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, többféle módon is használhatod. Felviheted vastagabb rétegben, ha rusztikus, textúrált külsőre vágysz, vagy vékonyan, ha modern, letisztult eredményt szeretnél elérni. A festést minden esetben le kell zárni (fixálni) a világos viasz (Clearwax) segítségével. Ezáltal lesz tartósabb az eredmény, ez védi a festéket.

 

Mikor válaszd az (Annie Sloan) krétafestéket?

 • Akkor, ha nagyon egyszerű és otthon megvalósítható megoldást keresel bútoraid felújításához.
 • Ha szereted a matt, természetes hatású felületeket.
 • Ha nem zavar, hogy a felület nem lesz teljesen sima és látszódhatnak majd az ecsetvonások.
 • Ha tovább is lépnél és szívesen kipróbálnál még kreatív technikákat. Koptatnád, antikolnád, aranyoznád, nyomdáznád, stancileznéd és még sorolhatnám… bútorod. Egyszóval nem csak egy egyszerű színváltást szeretnél.
 • Ha megismernéd a bútorfestő életérzést: milyen mostantól másképp, lehetőségként tekinteni egy ütött-kopott bútorra. Milyen szabadon, precízkedés nélkül festeni. Milyen valamit a két kezeddel felújítani. Milyen nagyon büszkének lenni az elkészült műre. És milyen egy teljesen egyedi, saját magad alkotta otthonban élni!

 

Mit válassz, ha bútort festenél, de nem krétafestékkel?

 

Annie Sloan azokra is gondolt, akik csak simán, egyszerűen, egy színnel szeretnének átfesteni egy bútort, modern hatást keltve. Sőt kicsit tovább is ment: ma már teljes enteriőrre, otthonra van megoldása! Festhetsz ajtót, ablakot, lambériát, radiátort és hozzá teljesen egyforma színűre varázsolhatod falaidat is. Az Annie Sloan ChalkPaintTM (krétafesték) mellett két másik festéket is választhatsz:

 

Annie Sloan SatinPaint, bútor– és fémfesték fixálás nélkül

 • Igazi kezdőknek való megoldás, bárki számára egyszerű a használata!
 • Vizes bázisú, akril alapú, környezetbarát festék, enyhe szatén fénnyel.
 • Egyfázisú (nem kell fixálni, mint a ChalkPaintet).
 • Önterülő, sima ugyanakkor tartós és ellenálló (mosható és súrolható) felületet ad.
 • A nagy igénybevételnek kitett belső fa és fém felületekre ajánlott. Pl. konyhafestés, ablakkeretek, szegőlécek, ablakpárkány, ajtófestés, lambéria festés, radiátor festés stb., de természetesen bármilyen bútort felújíthatsz vele.

A SatinPaint a legjobb az egyszínű, mindenféle dekorálási és díszítési technikától mentes átfestéshez.A SatinPaint színeit Annie Sloan a falfesték színpalettájának színeiből válogatta ki, azért, hogy a falhoz illő vagy éppen izgalmas kontrasztot alkotó fallal érintkező felületeket (ajtó, ablak, lambéria) érjünk el vele.

 

Hogyan használd a SatinPaintet?

 

A SatinPainthasználata előtt a festett fafelületeket a zsírtalanítás mellett érdemes felérdesíteni, azaz egy közepes csiszolópapírral átcsiszolgatni (nem kell fáig visszacsiszolni, teljesen eltávolítani pl. a lakkréteget!).

A laminált, fóliás felület esetén vagy akkor, ha nem szeretnéd megcsiszolni (érdesíteni) a felületet, egy/két vékony rétegben felvitt alapozót javaslok. Mi a Harzo T16-ot használjuk (környezetbarát és magyar termék), illetve kenhetsz még ChalkPaintet is alapozásként a SatinPaint alá.

A festés után csupán annyi dolgod van, hogy kivárd a 14 napos kikeményedési időt, ezalatt kíméld a bútort. Zárni nem kell a festéket, mosható, súrolható réteget ad enélkül is. Ha azonban biztosra mennél és extra módon igénybe vett felületet festesz, egy réteg lakkal megerősíthető a felület. SatinPainthez wax nem használható.

A SatinPaint szintén ToySafe, gyerekbarát, minimális VOC tartalmú. Magasan pigmentált, a sötét színek már 2 rétegben gyönyörűen fednek.

 

 

Annie Sloan falfesték – az enteriőr koronája

 

A falak adják a legnagyobb felületet a helyiségben, ezért nem mindegy sem a színe, és sem pedig a felvitt festék összetétele. Az Annie Sloan falfestékkel lett teljes a lakberendezési koncepció hármasa, ezzel a festéktípussal a teljes enteriőrre van a márkának megoldása.

 

Az új falfestékek különlegességét a minőség - kiemelkedően ellenálló, mosható és súrolható - és az összetétel mellett, a válogatott színpaletta adja. Annie Sloan egy kompakt, 32 színből álló kapszula kollekciót alkotott meg, melyet a világ legszebb, legérdekesebb és legcsodáltabb enteriőrjei inspiráltak. Különösen odafigyelt a színek egyensúlyára, hogy azok önmagukban is, de a krétafesték, illetve SatinPaint színekkel, vagy egy terv részeként is jól működjenek.

 

A falfestékekkel gazdagon pigmentált mély, bársonyos színvilágot és fényűző tereket hozhatunk létre. A színek tartósak, nem fakulnak. A festék krémes, pudingszerű állaga miatt nem csöpög. Egyfázisú, gyorsan szárad és ha a felület előkészítése megfelelő, akkor már egy rétegben is fedhet. Egy szoba átfestésével – legyen az konyha, fürdőszoba vagy nappali – akár egy nap alatt végezhetünk!

 

Alacsony VOC tartalmú és „A” jelű AQR (Air QualityRating) minősítéssel rendelkezik, így káros anyagoktól mentes, a legérzékenyebb terekben is biztonsággal használhatod.

 

Az Annie Sloan falfestékekkel a festési folyamat egyszerű, gyors, biztonságos, a végeredmény pedig egy sok évre szóló, egyedi, utánozhatatlan hangulatú otthon!

 

 

Kedvet kaptál? Szívesen segítek a kezdetekben!

 

Hidd el, én sem ecsettel a kezemben jöttem a világra, bár gyanús… mert gyerekkorom óta két dolog foglalkoztatott:

Az egyik a fodrászat (azon belül is a hajfestés)… A másik pedig a bútorfestés. Mindkettő jelen volt és van az életemben, előbbi a múltamat, utóbbi a jelenemet erősíti.

Szeretem amikor egy bútordarab a kezeim által kap új életet, főleg ha kötődésem van hozzá. Egy nagyitól örökölt tálaló, de akár egy szék is, amit bútorfestékkel felújítunk, igazi színfoltja lesz az otthonunknak.

Az Annie Sloan krétafesték a legjobban pigmentált festék a piacon, ezért a sötétebb színeknél akár már 1 rétegben is elegendő felvinnünk a krétafestéket. A rendkívül gyors száradási ideje pedig lehetővé teszi, hogy néhány óra alatt elkészüljünk egy bútor átfestésével.

Szóval bátran vágj bele, én segítek!

 

Várlak szeretettel a Kisvacakban, ami a bútorfestés látványműhelye: tulajdonképpen az Annie Sloan festékek bemutatóterme, sok-sok festett bútorral, színmintákkal, sok díszítési technikát bemutató darabbal. Egyfajta látványpékség.

Tartalomhoz tartozó címkék: Annie Sloan

Keresés