Menü

A krétafesték - Chalk Paint - használata

A krétafesték - Chalk Paint - használata

 

Miért a krétafesték?

 

A bútorfestés napjainkra olyan közkedvelt hobbitevékenységgé vált, hogy a kínálati oldal is mindent megtesz, hogy kiszolgálja a szerteágazó igényeket. Mindenki az egyszerű festés lehetőségét keresi, nagyszámú termékkínálat ugyanakkor óriási és nehezen áttekinthető információmennyiséggel is járhat, amiben nehéz eligazodni. Ezért most röviden összefoglaljuk nektek, hogy mi is az, amit a krétafesték kínál… a tapasztalati GYIK-ra hivatkozva :)

 

 

 

Milyen felületre használhatom?A krétafesték egyik leghálásabb tulajdonsága, hogy kiváló a tapadása és a sűrűsége, így szinte bármilyen anyag fedésére alkalmas, beleértve a fémet, laminált bútorlapokat és egyes nem bolyhosodó textíliákat. Eleve festett bútoron is használhatod, nem szükséges eltávolítani a régi festékréteget.

 

Hogyan kell előkészíteni a festendő felületet?

 

Amennyiben a felület ép, krétafestékkel csiszolás nélkül festheted, elég csupán egy mosogatószeres szivaccsal portalanítani és zsírtalanítani a bútort. Ha a felületen helyenként felpúposodtak a furnérok, érdemes megfontolni azok visszaszedését és a felület összecsiszolását, nehogy a festéktől tovább púposodjon a furnér réteg. Érdemes hasonlóan eljárni a régi, pergő festékrétegekkel is - felülettől függően csiszológéppel, csiszolószivaccsal szedjük vissza a pergő darabkákat és finoman csiszoljuk egyenletesre a felületet, majd portalanítsuk, zsírtalanítsuk festés előtt.


 

Milyen felületet képez a krétafesték?

 

A krétafesték sűrű állagú, kevéssé terülő festék, így az általa képzett felület lehet egyenletes, de jellegénél fogva semmiképp sem lesz tükörsima. Ezért kiválóan alkalmas antikolásra, durvább, rusztikusabb hatású fedőréteg képzésére, vintage és shabby chic stílus festésére.  Ha egyenletesebb hatást szeretnénk elérni, festést követően finom csiszolószivaccsal simábbra csiszolhatjuk a felületet.

 

Kell –e alapoznom festés előtt?

 

A krétafesték remek tapadásának köszönhetően a legtöbb felület esetében nincs szükség hídképző alapozóra.
 

Kell –e a festéken záró réteget használnom?

 

A festést követően minden esetben zárnunk kell a felületet, mivel a krétafesték vízbázisú, ezért zárás nélkül vízzel lemosható, sérülékeny, könnyen koszolódó lenne.   

A felület zárására beltéri bútorok esetén kiválóan alkalmas a nagy rugalmasságú és kopásállóságú wax, vagyis bútorviasz, amit ecsettel vagy vászonronggyal, körkörös mozdulatokkal viszünk fel a felületre, majd a felesleget visszatöröljük. Kültéren vagy vizes helyiségekben, nagy igénybevételnek kitett bútorok (konyhabútor) esetén érdemes lakkot használni a zárásra.


 

Környezetbarát –e a krétafesték?

 

Annie Sloan krétafestéke vizes bázisú és elsősorban természetes alapanyagokból áll, VOC tartalma minimális, ezért az európai szabványnak megfelelően „Toy safe’, szennyezőanyag kibocsátását tekintve pedig a legjobb A+ besorolást kapta. Ezen felül a régi bútorok felújítása mindig környezettudatosabb fogyasztói magatartás, mint az új bútor vásárlása :)

 

Mire elég egy doboz festék?

 

 

A kis kiszerelésű, 120 ml-es tégely kb. 1,5 négyzetméter lefedésére elegendő, vagyis körülbelül egy széket tudunk vele lefesteni két rétegben. A nagyobb, 1 literes kiszerelés kb. 13 négyzetmétert fed le. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Annie Sloan

Keresés