Menü

Kárpit festése krétafestékkel

Kárpit festése krétafestékkel


Gondoltátok volna, hogy a bútorfestéshez használt Annie Sloan krétafestékkel még kárpitot is lehet festeni? Sejtem, hogy a válasz nem, úgyhogy szeretném most néhány gondolattal elindítani ezt a lehetőséget is Nálatok.

Először is tisztázzuk, milyen anyagok festhetők: 
Elsősorban a vászon, és a pamut. Ami már vastagabb illetve szőrösebb mint pl. a plüss, azt nem ajánlott, mert csúnyán összecsomósodik.

 

 

A festés menete:A festeni kívánt felületet enyhén átnedvesítjük, erre tökéletes egy virágspriccelő, amivel jól befújkáljuk. Nem kell "csicsogjon" a víztől, de azért jól legyen átitatva. A festékünkből öntsünk ki egy tálba, és hígítsuk fel vízzel kb. 1:1 arányban. Alaposan kavarjuk össze, majd egy sűrűbb ecsettel fessük át 1 rétegben a kárpitot. Nem baj, ha az első réteg még enyhén foltos lesz! 1-2 óra múlva ismételjük ezt meg, itt a második rétegnél már alaposabb festést végezzünk. 

Ezután várjunk néhány napot (télen akár 4-5 nap is lehet), azért, hogy tökéletesen megszáradjon a festék alatt a kárpit is.

 

 

 

Zárás:


Mivel krétafestékről beszélünk, ami ugyebár vízbázisú, le kell zárnunk waxszal a felületet ahhoz, hogy tartós végeredményt kapjunk. 

Ha meggyőződtünk arról, hogy száraz a felületünk, (szinte ijesztően kemény lesz a festett felület, de ne aggódjatok!) akkor egy gyengébb csiszolószivaccsal dörzsöljük át, ezzel kissé felpuhul a festett textil. Majd ütögessük ki belőle a keletkezett port, és jó alaposan waxoljuk át az anyagot, a felesleges viaszt pedig, amit már nem tudunk beledolgozni, azt egy ronggyal visszatöröljük.

 

2-3 hétre itt is szükség lesz, hogy a wax teljesen kikeményedjen. A végeredmény egy "velúros" hatású anyag lesz, ami még víztaszítóvá is válik...

A képeken a saját fotelünk van, ami igencsak volt használva, a három gyerkőcünk nem kímélte, de örömmel mondhatom, hogy rendkívül a jól vizsgázott... pl. amikor a kiömlött kakaót nem szívta be a kárpit, hanem a felületén csak végigfolyt egészen a szőnyegünkre... Lehet, hogy a szőnyegre sem ártana egy kis Annie Sloan krétafesték...?

  

Tartalomhoz tartozó címkék: Annie Sloan

Keresés